Ervaringen tot nu toe

donderdag, 01 september 2011 10:05

Precies 5 maanden geleden verzorgde ik mijn eerste muziekspeelgroep. Ik heb toen twee proeflessen georganiseerd, voor kindjes van 6 maanden tot 2 jaar en voor kindjes van 2-4 jaar, met hun ouders. Ik vond het erg spannend, natuurlijk, maar het ging goed. En kijk eens waar ik nu ben. 5 maanden verder en ik verzorg nu elke week 6 groepen. Ik vind het nog steeds wel spannend elke keer, maar als ik eenmaal bezig ben, word ik helemaal enthousiast. Ik wil een paar dingen met jullie delen die ik de afgelopen 5 maanden heb gezien.

Hoe kinderen muziek en dans beleven
Allereerst beleeft elk kind muziek en dans op zijn eigen manier. De één blijft lekker bij papa/mama op schoot zitten, pakt instrumenten aan, speelt er mee en geeft ze weer terug, observeert en geniet. Het andere kind springt op, gaat in het midden van de kring staan en geeft een "dansshow" weg. En verder zie ik alles wat hier tussen in zit. En natuurlijk zijn er ook kindjes voor wie muziek en dans gewoon niet hun ding is.

Laat ze los!
Wat me ook is opgevallen, is dat sommige ouders de neiging hebben hun kind " bij de les" te houden. Dit hoeft niet! Mijn muziekspeelgroepen zijn geen lessen en mijn doel is vooral dat ouders en kind een fijn moment hebben. Soms heeft een kind even geen zin, of wordt het onweerstaanbaar aangetrokken door mijn koffier met instrumenten/attributen, of door mijn Ipod en dockingstation. En dat is prima! Gisteren had ik nog een jongetje van ruim 1 jaar die opeens de muziek stopzette. Prachtig toch!?! Hij heeft ontdekt dat als je op een knopje drukt, de muziek uit gaat. Daarnaast heb ik ook de overtuiging dat als de kinderen zich vrij voelen, ze vanzelf wel weer terugkomen in de groep en meedoen.

Open deuren?
Het lijken misschien open deuren, maar gezien de reacties van sommige ouders, zijn het dat niet. Zo heb ik een ouder gehad van wie het kind op schoot bleef zitten en die tegen mij zei: "hij vindt het echt wel leuk!". Ik zag aan 'm dat-ie het leuk vond, daarvoor hoefde hij niet te gaan springen.

Zo jong al en dan al deelnemen aan een muziekspeelgroep?
Kindjes kunnen vanaf 6 maanden al bij mij terecht. En ja, voor hen is er ook genoeg te beleven. Je ziet het misschien niet altijd direct terug, maar als ze een paar weken achter elkaar zijn geweest, zie je dat ze ineens doorkrijgen wat ze met het instrumentje moeten doen om er geluid uit te krijgen. Of ze liggen ineens ontzettend te swingen bij een bepaald liedje. En ook hier geldt, sommige baby's vinden het heerlijk om alleen te luisteren en gewiegd te worden door papa/mama. Niks mis mee, toch?

Ik vind het heerlijk om die kinderen te zien, vrij van belemmeringen en ballast. Ik zou willen dat ik zelf het kind in mij wat meer ruimte kon geven. Misschien heb ik daarmee al een start gemaakt door het opstarten van de muziekspeelgroepen.

Contactgegevens


Anouk Moreau             
06-41139602
@ anouk.moreau@ziggo.nl